24 Aralık 2019 Salı

ERASMUS REHBERİ
(Erasmus'a Gitmeden Önce)

Merhabalar bu yazıda sizlerle Erasmus süreciyle alakalı bilgi vereceğim.


SÜREÇLER

Karar verme

Gerçekten Erasmus yapmak istediğinizden emin olun. Şimdi diyebilirsiniz “Ne diyor bu?” diye. Açıklayayım: Bu bölüm iki alt bölümünden oluşuyor:
Kendinden emin olma
Erasmus yapmanın gerçekten iyi bir fikir olduğuna karar verme


Kendinden emin olma

Erasmus yapacaksanız şu üç şeye sahip olmanız gerekiyor: (a) para, (b) kafa, (c)sabır.


Kafa ile başlarsak, önemli bir kısım. Kafasız bir insanın zaten bunun ilerisini getirebileceğini düşünmüyorum. Bu genel tabiri açacak olursak ders başarınızın önemli olduğundan bahsedebiliriz. Başvurulan üniversiteye değişmekle beraber 2.50 ortalamanın üzerine sahip olmanız gerekmekte. Ama bu ortalamaya sahip olmanız gidebileceğiniz anlamına gelmiyor, sadece ön koşulu bu bunun. Bölümünüzde genel olarak ortalamalar yüksekse ona göre çalışmanız (ineklemeniz) gerekebilir.
Artık bir mükemmel bir ortalamaya sahibim diyorsanız, bu da tam yeterli değil. Çünkü İngilizce bilginizin olması gerekiyor. Okulunuz bununla alakalı bir sınav yapar siz de başarılı olursanız okul puanınınız ve yabancı dil puanınızın ortalaması alınır ve ona göre tercihiniz olan okul/ülkeye yerleşirsiniz. Kimin puanı yüksekse okulu o kapar.

Para kısmından değinecek olursak ne kadar hibe alacak olsanız da kendi cebinizden para harcamanız mutlaka gerekiyor. Gerçi yeni konuşulan Erasmus bütçesiyle beraber öğrencilere verilen hibelerin de artacağıyla alakalı haberler de mevcut ama olmadığını varsayarak devam ediyorum. Bunun içine uçak bileti, yoksa pasaport, vize ücreti, konaklama masrafı, sağlık sigortası, dışarıdan yediğin yemek, bineceğin otobüs, bir de eğlence masrafların falan filan dahil oluyor işte. Yani üniversite diyor ki: “Ben anlaşmayı yaptım. Gidersen vereceğim para bu. Yol da orada. Ama istersen gitme yani. Yedek var nasıl olsa!” Bundan dolayı karar verme üzereyseniz gideceğiniz ülkenin asgari ücretini ve üniversitenizin vereceği hibeyi dikkate alarak para biriktirmeye başlamanız mantıklı bir hareket olur.

Sabır: sabır ve yine sabır. En başta motivasyona sahip bir birey olmanız veya bu Erasmus hareketliliğine başvuracaksanız sabırlı olmaya koşullanarak başlamanız gerekiyor. Peki neden? Onca belgeyle uğraşmanız gerekiyor da ondan. Karşı okulun istediği belgeler, orada alacağınız derslerin burada alacağınız derslerle uyuşması veya uyuşmaması durumunda derslerin alttan alınma tehlikesi, belgeleri hazırlarken yapılan hatalar, siz ne kadar işinizi iyi yapsanız bile karşı okulun işi iyi yapmama ve iletişimsizlikten kaynaklı işlerin uzaması (benim başıma gelmedi ama bir arkadaşım çok uğraştı), bu liste uzar gider.

Bu arada bunlar muhtemel sorunlar ama illa başınıza gelecek diye bir durum yok. Durduk yere şevkinizi kırmayayım. Ama bu sürece başlamaya niyetliyseniz, bir şeylerin peşinden koşturmaya gücünüz, cesaretiniz, niyetiniz olmalı. Eğer yoksa bunları kazanmakla yola başlayın! Yoksa sonrası sonraya kalır!
Bir de karar verelim gerçekten Erasmus iyi bir fikir mi? Ailenizin kabul etmesi vb. sorunları yaşamadığınızı varsayarak devam ediyorum. En başta şunu belirteyim: Erasmus kesinlikle gereksiz bir uygulama değil. Kastım bu değil yani. Ama çok iyi bir üniversitede okuyorsanız muhtemelen bunu düşünmek durumunda pek kalmazsanız ama okulunuzun ikili anlaşmasının olduğunu okullara bir bakın. Ve şunları göz önünde bulundurun: Bu okullar gittiğiniz ülkenin neresinde yer alıyor? Yani gideceğim yer iyi bir üniversite mi? (Web sayfasına bir göz atın. Size çok fikir verir.) Gideceğim ülkede harcamam gereken para ne kadar? (Ülkelerin asgari ücretleri size bu konuda bilgi verir.) Attığım taş ürküttüğüm kuşa değecek mi? Yani ben bu işin sonunda pişman mı olurum mutlu mu?

Bunu da belirtmekte fayda var ki Erasmus öğrencilik hayatınızın haricinde hayatınızda asla elde edemeyeceğiniz bir fırsat. Erasmus genel olarak size akademik başarıdan daha çok dünyaya karşı bakış açısı kazandırır. Yani yaptığınız en kötü Erasmus dahi sizin için hayatınızda önemli bir yere sahip olacak. Ama bu soruları yine sorun. Sorun ki önünüzdeki seçenekler içerisinden kendinize en uygun yeri, okulu ve ülkeyi seçin.


Harekete Geçme

Bunca anlattığım şey hala seni vazgeçirmediyse devam et! Çoğunu zaten hallettin sayılır!

<!-- Yazının devamı gelecek!! -->